fbpx

Review: Zijn de Apple AirPods draadloze oortjes een aanrader?

Toegeven, ze zien er vreselijk cool uit, de Apple AirPods.

Witte, draadloze oortjes die je in 1 – 2 – 3 via Bluetooth met je iPhone of ander apparaat verbindt om letterlijk enkele seconden later geheel draadloos te genieten van je favoriete songs of podcasts.

Nooit meer
IN DE KNOOP

En dat laatste is echt wel het grootste voordeel van de Apple AirPods. Elke vrouw die geregeld oortjes gebruikt tijdens het sporten, voor conference calls of gewoonweg om naar je favoriete muziek onderweg te luisteren kent vast wel het probleem: op de een of andere duistere wijze lijken je oortjes altijd in de knoop te zijn geraakt in je handtas. Resultaat: elke keer opnieuw momenten van frustratie. Laat dat probleem met je nieuwe Apple AirPods helemaal verdwenen zijn. Halleluja! Niet voor niets gebruikt Apple de slagzin ‘Een geweldige ontknoping’ (heb je ‘m? ;-)) om het product aan te prijzen.

Niet voor niets gebruikt Apple de slagzin ‘Een geweldige ontknoping’.

Apple AirPods, Apple, AirPods, case, doosje, review

Simpel
DESIGN

Dat brengt ons bij het tweede grote voordeel: het design. Laten we wel wezen, bijna elk product dat Apple op de markt brengt blinkt uit in design. Oké, het blijven oortjes die op de een of andere manier in je oorschelp dienen te blijven zitten en bijgevolg iet of wat comfortabel moeten zitten, maar ze hebben er werk van gemaakt. Lees: simplicity for the win! De witte, langwerpige staafjes vallen niet alleen op wanneer je ze uit de daarvoor voorziene case haalt, ook wanneer je ze in je oren draagt zien ze er heerlijk design-ish uit. Uren batterij krijgen in zo’n smalle cilindervormige oortjes: ik blijf er me over verbazen.

BATTERIJDUUR

De AirPods worden geleverd in een speciaal daarvoor ontworpen witte case. Steek je de oortjes in de case, dan laden ze in geen tijd op. Dat mag je gerust letterlijk nemen: 15 minuten opladen staat gelijk aan circa 3 uur luistertijd. Snel, niet? De case laadt je op met een oplader met dezelfde ingang als je iPhone en iPad, waarna het doosje mee in je handtas verdwijnt om je AirPods op te bergen wanneer je ze niet gebruikt en tegelijkertijd op te laden. De AirPods alleen meenemen lijkt me geen aanrader, je bent ze namelijk snel kwijt. Geloof me, op enkele weken tijd heb ik de ‘Zoek mijn iPhone’-app waar je eveneens de AirPods mee kan terugvinden, al meerdere malen moeten gebruiken. Wanneer het oortje dan een lege batterij blijkt te hebben en offline is, weet je dat het zoeken is naar een AirPod in een hooiberg. Great. Apple belooft een gebruik tot 5 uur wanneer de AirPods helemaal opgeladen zijn. Of dat effectief overeenkomt met de realiteit… waarschijnlijk niet. Wie de AirPods graag gedurende lange tijd gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een werkdag of bingewatchen of -luisteren, zal tussendoor dienen op te laden. Gelukkig duurt dat, zoals hierboven beschreven, niet lang. Een situatie waar ik me meermaals in bevond, was ‘s avonds nog een podcast of serie beluisteren / bekijken voor het slapengaan, in slaap vallen met je AirPods nog in, om dan midden in de nacht wakker te worden van het vervelende ‘lege batterij’-geluidje.

Apple AirPods, Apple, AirPods, opladen, oplaadcase, case, charging, charge, charging case, case, review, aanrader, prijs

 

Volgens de Apple-website zou er nog later dit jaar een draadloze oplaadcase beschikbaar zijn, ik ben alvast benieuwd.

GELUIDSKWALITEIT
waar je al dan niet weg van bent

Ligt het aan de vorm van mijn oor of ligt het aan het Apple-design zelf, het blijft me een raadsel, maar wanneer ik de beste geluidskwaliteit wil (helderst, luidst), dien ik de AirPods op een bepaalde manier in mijn oor in te brengen die niet geheel comfortabel zit. Ze zitten zo een stuk losser in mijn oorschelp, wat maakt dat er bijvoorbeeld tijdens het sporten al meermaals een oortje gevallen is (gelukkig zijn ze naast mooi ook stevig!). Wanneer ik de AirPods op een natuurlijke manier in mijn oor inbreng, merk ik dat de kwaliteit een stuk minder is. Het kan goed zijn dat dit een persoonlijk probleem is (blame it on the oorschelp :)), dus misschien niet het geval voor jou.

Over het bereik ben ik erg tevreden. Wie zijn iPhone, iPad of iPod (wat een i-overload) pakweg op haar bureau vergeet en wegwandelt, zal merken dat je best wel wat meters kan maken. In sommige gevallen kon ik zelfs een verdieping hoger of lager gaan zonder signaal te verliezen.

Wie zijn iPhone, iPad of iPod pakweg op haar bureau vergeet en wegwandelt, zal merken dat je best wel wat meters kan maken.

 

GEWELDIG
tijdens conference calls, koken en zelfs fietsen

Waar ik he-le-maal weg van ben, is hoe geweldig de AirPods werken tijdens conference calls. Ik weet niet hoe het met jou, muze, zit, maar ik heb de gewoonte om tijdens het bellen me met nog 1001 andere zaken bezig te houden. Notities nemen, mails bekijken, surfen, een drankje of versnapering halen, tot ja, zelfs koken. Noem het een slechte gewoonte, noem het multitasken, maar efficiëntie is op dat vlak zowat my middle name. Waar ik vroeger op dat vlak geregeld in de knoop zat met die vervelende draad (want toch altijd te kort, in de weg of verdraaid), hoort je gesprekspartner je nog helder, hoewel jij intussen het avondmaal aan het bereiden bent of op de fiets naar huis zit (jawel, geprobeerd!) en je gesprekspartner letterlijk duizenden kilometers verder op het Afrikaanse continent.

Je gesprekspartner hoort je nog helder, hoewel jij intussen het avondmaal bereidt of op de fiets naar huis zit.

Slimme
STAAFJES

Ben je een fan van Siri? Dan zal je vast graag horen dat je met de AirPods met gemak Siri kan aansturen. En naar het volgende nummer gaan. En pauzeren. En ze aanzetten en stopzetten. Dat allemaal met een simpel tikje tegen het oortje. Geweldig wanneer je even wil pauzeren omdat je iets tegen een collega wil zeggen of de deurbel gaat, minder geweldig wanneer je tijdens het sporten je oortje terug op zijn plaats duwt, de muziek daardoor stopt of Siri uit slaap wordt gewekt.

Apple AirPods, Apple, AirPods, case, doosje, review

Last but not least, dit hebbeding is het jouwe voor ongeveer 140 euro (op de website van bol.com). Wie rondkijkt, zal ze wat goedkoper kunnen vinden. Maar toch, wie de prijs van reguliere oortjes gewoon is, zal iets dieper in haar portemonnee moeten duiken. Of ze het waard zijn? Dat hangt af van je verwachtingen. Gebruik je ze net als ik tijdens het sporten, onderweg, voor conference calls en om je partner niet te storen tijdens het bingewatchen, dan vind ik de voordelen zeker opwegen tegenover de hogere prijs. Gebruik je ze een heel stuk minder frequent om gewoon je oude oortjes die het na drie jaar begaven te vervangen, dan zou ik met de meerprijs liever een weekendje citytrippen of me-time inbouwen.