fbpx

Hoe geld verdienen met thuiswerk?

6 manieren om vanuit je eigen woonkamer een extra inkomen te genereren

Thuiswerk: het wordt steeds populairder. Niet alleen is het het ideale middel om van die ellenlange files te ontsnappen, het is ook uitermate geschikt voor al die girlbosses onder jullie die een extra inkomen willen genereren naast een parttime job, een druk huishouden of tijdens kalme periodes. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn de mogelijkheden om aan thuiswerk te doen? Maison Muses neemt je mee naar de do’s and don’ts van dat extra geld van thuis uit verdienen!

Bezint eer ge begint

Het klinkt wel als een zegswijze die je oma vroeger gebruikte. Jammer genoeg is het ook hier een waarheid als een koe (nog zo eentje ;-)). Want, hoewel het allemaal rooskleurig klinkt om van thuis uit te werken, het is toch een hele stap en vraagt toch wat bezinning voor je eraan begint.

Eerst en vooral: let’s talk money. Ben je van plan om op zelfstandige basis wat extra geld te genereren? Houd dan rekening met een aantal administratieve stappen die je dient te ondernemen (inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen bijvoorbeeld) en de financiële en juridische consequenties die erbij komen. Vanuit mijn eigen ervaring wil ik je dan ook hier de welgemeende tip geven: laat je bijstaan door een goede boekhouder. Ook al gaat het maar om een spreekwoordelijke habbekrats per maand, je hebt een aantal verplichtingen tegenover de overheid na te komen en ook het al dan niet werken via het BTW-stelsel vraagt wat info en advies. De gouden regel die ik altijd hanteerde om het voor mezelf wat makkelijk te maken uit te rekenen wat ik op het einde van de maand over zou houden was de 50%-regel. In realiteit verschilt het natuurlijk een beetje, maar ik rekende voor mezelf dat ik van al mijn gemaakte facturen ongeveer de helft zou overhouden. Indien je dan uiteindelijk meer overhoudt, is dat een mooie verrassing, maar op die manier heb je een overzicht.

Daarnaast vraagt thuiswerk ook een zekere discipline. Geloof me, het is zo aanlokkelijk om nog snel dat ene wasje te draaien, de krant door te nemen of snel even boodschappen te gaan doen terwijl je thuis aan het werk bent. En voor je het weet, is die voor- of namiddag gepasseerd en heb je weinig echt productief werk verricht. Vandaar dat je best voor jezelf een systeem uitzoekt waarin jij het best functioneert. Is dat een duidelijke planning? Een aparte ruimte waarin je niet gestoord of afgeleid kan worden? Je ken jezelf vast goed genoeg om te weten wat voor jou werkt!

thuiswerk, thuiswerken, van thuis werken, van thuis geld verdienen, bijverdienste, jobs, vacatures, extra inkomen, werken, zelfstandige, ondernemer, freelancer, freelance, planning, organiseren

Praat erover met je naasten

Niets zo vervelend dan jij die probeert door te werken om die ene deadline te halen en constant gestoord wordt door de postbode die dat ene pakketje voor je vriend komt leveren, je moeder die je opbelt om een praatje te slaan of enkele techniekers die langskomen om dat dringende klusje te doen, gewoon “omdat je toch thuis bent”. Als er een iets is dat ik geleerd heb door van thuis uit te werken, is dat goede regels hier goede (huis)vrienden maken. Regel nummer één: als jij van thuis uit werkt, dien je niet gestoord te worden. 🙂

Voordelen bij de vleet

Genoeg gezeurd, nu op naar leuke dingen! Van thuis uit werken heeft echt ook heel wat voordelen. Denk: niet in die vervelende file moeten staan, minder afleiding en een werkomgeving en -ritme zoals jij die graag hebt (muziekje op, makkelijke kleding aan, zonlicht binnen, lunchen wanneer jij het wenst!). Die factoren maken dat de dagen waarop ik van thuis uit werkte vaak mijn meest productieve waren!

Daarnaast is het heerlijk om je eigen planning te kunnen bepalen. Heel wat van onderstaande jobs laten je toe om te werken op je eigen tempo en volgens je eigen levensritme. Ben jij een ochtendmens? Of ben je in het weekend gemakkelijker beschikbaar dan in de week? Jij bepaalt het allemaal zelf, heerlijk, niet?

Overtuigd geraakt dat een extra inkomen genereren vanuit je eigen woning iets voor jou is? Bekijk dan welke jobs jij kan uitoefenen om dat te bereiken!

Deze 5 jobs kan jij van thuis uit doen!

Social media manager / Community manager

Een community manager beheert de social mediaplatformen van bedrijven. Instagramposts maken, Facebookberichten beantwoorden, ads beheren: je kan het allemaal van op afstand! Maak hiervoor goede afspraken met je opdrachtgever en ga bijvoorbeeld om de zoveel weken bij hem of haar langs voor beeldmateriaal (of laat hen voor de foto’s zorgen) en regel de rest van thuis uit.

 • Pluspunten voor: Laat je creativiteit de vrije loop én denk strategisch, twee vliegen in één klap! Plus, heel wat kleinere bedrijven hebben niet het budget om een groot agency op dit werk te zetten of hier in-house iemand voor aan te werven, maar willen wel online actief zijn: ideale klanten voor jou!
 • Opletten voor: Social media is altijd on, val dus niet in de valkuil om 24/7 bezig te zijn met berichten te beantwoorden en posts te plaatsen en maar een peulenschil van dat aantal uren betaald te worden. Daarnaast is het voor bedrijven soms moeilijk in te schatten wat zulke services waard zijn. In sommige gevallen is het aantrekkelijker om een commissie te vragen op de leads die jij binnenhaalt, op die manier is het no pain, no gain.

social media, community manager, social media manager, social media agency, instagram beheer, content marketing, content manager, content management

Freelance stylist

Eerlijk is eerlijk: dé droomjob als styliste voor fotoreportages van dat ene modemagazine te mogen werken, is misschien niet meteen binnen handbereik, maar andere stylistenjobs zijn dat wel. Een van de bedrijven die hier sterk op inzet is Zalando. Voor hun personal styling experience Zalon zijn ze steeds op zoek naar Nederlandstalige stylisten die van op afstand outfits wensen uit te kiezen voor hun klanten.

Hoe werkt het precies?

Wel, na een korte opleiding online open je zelf in je agenda een aantal tijdsblokken waarop mogelijke Zalon-klanten kunnen intekenen. Zij vullen een stijlprofiel in en geven door of ze wensen dat je hen op voorhand nog even belt om dit alles door te praten. Jij gaat nadien keurig aan de slag om de voor hen geschikte kledingstukken en accessoires te selecteren. Je krijgt een commissie voor de items die klant beslist te houden.

 • Pluspunten voor: Het werk an sich is superleuk. Wie vindt het namelijk nu niet leuk vrouwen en mannen zich goed in hun vel te laten voelen? Daarnaast is het super dat je échte dames en heren mag kleden, elk met hun eigen verhaal, wensen, voorkeuren en vaak voor die ene speciale gelegenheid of om zich zelfverzekerd op de werkvloer te voelen.
 • Opletten voor: Heel wat klanten zien deze service als ‘leuk om eens te proberen’, maar houden vaak zeker niet de hele box. De uiteindelijke verdiensten zouden dus best eens kunnen tegenvallen indien je net niet die gegoede klanten in je portefeuille hebt. Niet altijd loon naar werken dus. Daarnaast is Zalando een erg grote organisatie en kan de ondersteuning soms wel beter. Ideaal dus voor plantrekkers en go-getters!

(Grafisch) designer

Kent Adobe geen geheimen voor je? Of ben je geboren met een natuurlijk talent voor tekenen? Waarom niet dat talent lucratief inzetten als (grafisch) designer? Je kan perfect rechtstreeks voor heel wat kleine en grote bedrijven aan de slag of voor een agency die op jou beroep doet in drukke tijden of omdat ze net jouw talent nodig hebben.

 • Pluspunten voor: Van je hobby, talent een verdienste maken, is er iets leukers dan dat?
 • Opletten voor: Maak duidelijke afspraken betreffende copyright. Voor wat mogen je designs gebruikt worden? Waarvoor word je precies betaald? Zaken om op voorhand duidelijk op papier te zetten!

Blogger / vlogger of beter: influencer

Influencers zijn de nieuwe celebrities, wordt wel eens gezegd! En gelijk hebben ze, bij de grootsten der aarde gaan echt reusachtige bedragen rond voor één Instagrampost of Story. Daar ben jij waarschijnlijk nog lang niet, maar heb je een welbepaalde passie waar je heel wat leuke content rond kan creëren, dan is het vast het proberen waard! Het leuke is, je hebt er helemaal niet veel voor nodig: een smartphone en wat goede contentideeën volstaan!

 • Pluspunten voor: Een eigen insteek en/of niche! Wees niet de zoveelste ‘me too’, maar kies voor je eigen stempel. Op die manier val je gemakkelijker op tussen de massa en heb je meer kans het tot lucratieve deals met merken te schoppen.
 • Opletten voor: Denk op voorhand goed na waar het jou om te doen is: doe je dit als hobby om dat creatieve ei kwijt te kunnen, volstaat het voor jou om wat goodies te ontvangen in ruil voor een vermelding of wil je hier een extra inkomen uit te halen? Afhankelijk van het antwoord dien je een duidelijk plan voor ogen te houden van wat voor jou werkt en wat niet.

vlog, vlogger, influencer, blog, blogger, influencer worden, vlogger worden, blogger worden, een blog opstarten, een vlog opstarten, een vlog starten, hoe een vlog starten, hoe beginnen met vloggen, starten met vloggen, YouTubekanaal opstarten, YouTube'er, YouTube'er worden

Website Developer

Spreek jij IT’s? Ben je niet vies van wat WordPress, Drupal, CMS, enz.? Bouw dan websites van op afstand! Tegenwoordig heeft elke ondernemer, hoe klein of groot ook, een website nodig en geloof me, niet iedereen heeft daar kaas van gegeten. Heel wat grotere agencies richten zich op de grotere bedrijven, maar waarom je niet richten op kleine en middelgrote ondernemingen? Samen met hen maak jij er vast pareltjes van websites van!

 • Pluspunten voor: Technisch aan de slag met een vleugje eigen originaliteit? Wat een winner! Plus: Voor goed IT-talent wordt tegenwoordig stevig betaald (altijd mooi meegenomen :)).
 • Opletten voor: Idealiter combineer je de website met recurring business. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderhoudscontracten. Hierdoor maak je dat je een redelijk recurrent inkomen kan genereren.

Webshopeigenaar

Heb je een geweldig idee om een bepaald gamma producten online aan te bieden? Denk je het verschil te kunnen maken tegenover de Bol.com’s en CoolBlue’s van deze wereld? Dan wordt het hoog tijd werk te maken van die ene superleuke webshop! Neem er ineens ook een gids in online marketing bij om die eerste klanten te lokken naar jouw online shoppingparadijs en je bent vertrokken.

 • Pluspunten voor: Verkoop je producten met een hoge marge waar vraag naar is? Dan heb je goud in handen! Groei uit tot een Europese (of wie weet wel wereldwijde) standaard binnen jouw niche en laat heel wat klanten genieten van jouw producten!
 • Opletten voor: Klanten worden steeds kritischer, levering moet steeds sneller en goedkoper (liefst gratis) en het aanbod aan webshops is groot. Denk dus goed na over welke producten je gaat aanbieden, via welk kanaal (eigen webshop, Etsy, Amazon, enz.) je dit wil doen en aan wie je dit wil aanbieden. Een goed doordacht businessplan (mét concurrentieanalyse, financieel plan en stock management) is hier dus key.

En jij? Werk jij al van thuis uit? Wat zijn jouw ervaringen? Ik ben alvast benieuwd naar je reactie!